Teknoloji

Bunaltıcı yaz ayları kapıda: Arabada camı açmak mı yoksa klimayı kullanmak mı daha mantıklı?

Haziran ayının yarısına geldiğimiz bu günlerde, sıcak ve bunaltıcı bir yaz mevsimine girmiş bulunmaktayız. Bildiğiniz gibi bu kavurucu günlerde araba kullanmak kadar zor bir şey yok. Neyse ki araçlarımızı ferahlatan camlar ya da serinleten klimalar imdadımıza yetişiyor. Bu iki analiz uzun yıllardır birbiriyle karşılaştırılmaktadır. Gerçekten, pencereleri açmak veya klima kullanmak daha mantıklı mı? Hangisi daha az yakıt tüketir? Hangisi sağlığımız için daha tehlikeli? Tüm sorularınızın cevabı burada!

Otomobil kullanıcıları, sıcak ve bunaltıcı yaz aylarında otomobil içerisinde serinlemek için sıklıkla iki yola başvuruyor: camları açmak ve klimayı kullanmak.

Birinci yöntem olan araç camlarının açılması birden fazla kişiden daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Peki durum gerçekten böyle mi?

Bugünün arabaları camları kapalı seyahat edecek şekilde tasarlanmıştır. Araba camları açıkken içeri giren hava sürtünme kuvvetini arttırır ve araba hızlanmak için daha fazla güç ve daha fazla yakıt harcamak zorunda kalır.

Arabalarımızı daha fazla güç harcamaya zorlayan bu yol, sağlığımız için de tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.

Yoğun trafik alanlarında seyahat ederken araç camlarını açmak, arabalardan çıkan ağır metallerle güçlü olan egzoz dumanlarını solumamıza ve ciddi hastalıklara yakalanmamıza neden olabilir.

Peki madalyonun diğer tarafında işler nasıl? Seyahat ederken klima kullanmak araçlarımızdan ne kadar güç ve yakıt tüketir?

Klima ile seyahat etmek ortalama olarak normalden daha fazladır yüzde 10daha yüksek yakıt tüketimine neden olur.

Bakımları düzenli olarak yapılan araç klimaları, çalışır durumdaki araçların normal yakıt tüketiminin 1/10’unu tüketmektedir.

Sağlık alanında sıradan havaya göre daha hijyenik olan klima, alerjenlerin veya tozun araca girmesini engeller. Öte yandan klima kullanımı bazı durumlarda sağlığımız için tehlikeli olabiliyor:

1. Klimanın araç çalışır çalışmaz açılması: Özellikle bakımı iyi yapılmamış araçlarda, klimanın aracın çalıştırıldığı ilk dakika içerisinde çalıştırılması zehirli gaz olan benzenin aracın içine geçmesine neden olabilir. Bu bağlamda arabalarımızı çalıştırdığımızda önce camları açmalı sonra da klima kullanımına geçmeliyiz.

2. Klimanın araç içinde hava sirkülasyonu yapılmadan kullanılması: Bu durum, özellikle yoğun trafikte dışarıdan egzoz gazlarının girmesine ve ardından klima havası ile araca yayılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle klima ayarlarımızda mutlaka dışarıdan içeriye hava girişini kapatmalıyız. harika yolculuklar 🙂

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu