Haber

Çiftçi kooperatifi sulama projesi hayata geçti, herkese eşit su gidiyor

Çiftçilerin imece usulü sulama projesi hayata geçti, herkese eşit su gidiyor

Muhtar ve 471 mahalle sakininin 6 milyon TL’lik yatırımıyla başlayan proje çiftçilere umut oldu.

Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballlı: “471 kişinin de ayrı kompartımanları var, su her bölüme eşit gidiyor ve olası haksızlıkların önüne geçiyoruz”

ANTALYA Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 2 yıl önce başlanan ve köylünün desteğiyle 6 milyon TL’lik dev yatırımla tamamlanan sulama projesi köylünün hizmetine sunularak devreye alındı.

Güneyköy Mahallesi Muhtarı Yahya Küçükballı önderliğinde projesi 2 yıl önce tasarlanan sulama suyu projesi faaliyete geçti. Muhtar Küçükballı ve 471 mahalle sakininin desteğiyle Güneyköy Nohut Yeri Mevkii’nde imece’nin desteğiyle inşa edilen dev su projesi çiftçilerin umudu oldu.

“2 yılda projemizi devreye aldık”

3 yıl önce mahallelilerle bir meydana gelerek su projesini tasarladıklarını belirten Muhtar Küçükballı, tarımla uğraştıklarını belirterek, “Muz, çilek, avokado gibi meyveler üretiyoruz. Bu işler su gerektiriyor. ve katma maliyeti çok yüksek.Ancak mahallemizde bu işleri sulayacak su yok.Karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri su.Mahallelerim ile görüşüp bu soruna nasıl çözüm üretebiliriz diye düşünürken. su sorunu, yaklaşık 3 yıl önce bir kuyu kazmak ve bu su sistemini kurmak için bir proje yaptık.Ortaya gelen 471 çiftçi ile birlikte sondaj kuyusu açarak su sistemimizi 2 yılda aktif hale getirdik.Önemli bir suyumuz var. Bu bölgede yük var.Kısacası suyumuz yok.Çaresizlikten ne yapalım diye düşünürken böyle bir su sistemi kurmayı düşündük.2 yılın sonunda sistemi halkın hizmetine sunduk. bizim çiftçilerimiz Muz, avokado ve tropik meyveler kendilerini su ile bulurlar. 471 kişi farklıdır ve herkes farklıdır. Köyümüzün en yüksek noktasına düzgün akması için bir havuz yaparak soruna çözüm bulduk. Yaklaşık 3 km aşağıdan demir borularla bu havuza su getirdik ve 471 çiftçimize umut olduk.”

“10 km öteye giden suyumuz var”

Küçükballı, su projesinin başlamasıyla birlikte çiftçilerin ürünlerinden umutlu olduklarını ve suyu istedikleri yere götürebileceklerini belirtti. bu da tamamen mahalle sakinlerimizin katkılarıyla oldu yani imece işlemini yaptık. Hem mahalle sakinlerimiz susuzluktan kurtuldu hem de işyerlerimiz susuzluktan kurtuldu. Böyle bir sistemin kurulması çiftçilerimiz için can simidi oldu. Köyümüzün su sorunu bir nebze olsun azaldı. su akıyor” diyerek projenin çiftçiye katkısını dile getirdi.

“Herkese eşit su gidiyor”

Küçükballı, aynı miktarda suyun 471 kişiye gittiğini belirterek, “471 kişinin de başka bölmeleri var, su her bölüme eşit gidiyor ve olası haksızlıkların önüne geçiyoruz. Örneğin kardeşlerin suları yan yana olunca, Birleştirmek isteyenlerin sularını birleştiriyoruz. İleride parçalar halinde ayırabiliyoruz” dedi.

“Su hayattır”

Su projesiyle suyun önemini vurgulayan Küçükballı, “Bahçemizde yaptığımız havuzdan getirdiğimiz suyu kullanmaya başladık. Bunun üretimi daha da artırmasını temenni ediyoruz. Yeni yıl. Su hayattır. Katma değeri yüksek olan muzlarımız, getirdiğimiz suya hem susadı, hem kurtuldu hem de köylümüze güç kattı. Üretimimiz rahatladı” dedi.

köylü sayesinde

Mahalle sakinlerine katkılarından dolayı teşekkürlerini ileten muhtar; Tüm köylülerime emekleri ve katkıları için teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergilediler” dedi.

gaziosmanpasaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu