Haber

“Dr. Tunçez: “Gelecek İçin Çevre Sorunlarına Karşı Küresel Bir Eylem Gereklidir”

Çevre sorunları uçsuz bucaksız özelliğinden dolayı tüm dünyanın ortak gündemini oluşturmaktadır. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve atık yönetimi gibi çevre sorunları insanlık için büyük bir tehdit oluşturmakta ve ülkeler arasında iş birliğini gerektirmektedir. Çevre sorunlarının kaynakları ve analizleri hakkında Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Güç Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Fatma Didem Tunçez değerli değerlendirmelerde bulundu.

Dünyanın Nefes Alma Çabası: Küresel Çevre Krizi

Çevre sorunlarının en değerli nedenlerinden birinin hızlı nüfus artışı olduğunu belirten KTO Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Güç Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Fatma Didem Tuncez; “Hızlı nüfus artışı çarpık kentleşmeye yol açıyor. Artan nüfusla birlikte insana yakışır yaşam alanı ihtiyacını karşılamak için oluşturulan binalar, kentsel sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çevre sorunları birbiri ile temas halinde olduğu için etkileri başka sorunları da beraberinde getirmektedir. İhtiyaç sahiplerini karşılamak için hızlı bir şekilde inşa edilen yaşam alanları genellikle yetersiz altyapıya sahiptir. Bu altyapılar sonucunda su, elektrik ve atık yönetimi gibi temel hizmetler yetersiz kalırken; Çevre sorunları artıyor” dedi.

“Çevre Sorunları Tüm Dünyanın Ortak Gündemidir”

Çevre sorunlarının sınır ötesi olması nedeniyle tüm dünyanın ortak gündemini oluşturduğunu söyleyen Tunçez; “Son dönemde çevrenin tahribatına bağlı olarak ortaya çıkan çevre sorunları tüm dünyanın ortak gündemi haline geldi. İçinde bulunduğumuz dönemde çevresel önlemlerin küreselleşmesi ve dünyanın hemen her yerinden birçok bilim insanı ve devlet adamının bu konudaki tartışmalara katılması çevreyi korumanın önemini gösteren olumlu bir gelişme olmakla birlikte her zaman olduğu söylenemez. ülke çevrenin korunmasına ilişkin alınması gereken önlemleri yeterince sağlamıştır.

“Plastik Kirliliğini %80 Azaltmak Mümkün”

2040 yılına kadar dünya genelindeki plastik kirliliğini yüzde 80 oranında azaltmanın mümkün olduğuna değinen Tunçez; Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) yeni bir raporuna göre, ülkeler ve şirketler mevcut teknolojileri kullanarak köklü politika ve pazar değişiklikleri yaparsa, plastik kirliliği 2040 yılına kadar %80 oranında azaltılabilir. Rapor, dünya çapındaki plastik kirliliğini %80 oranında azaltmak için önce sorunlu ve gereksiz plastiklerin ortadan kaldırılmasını öneriyor. Sonuç olarak, rapor plastik pazarında bir değişikliğe davet ediyor ve onları eserleri yeniden kullanmaya ve geri dönüştürmeye yönlendiriyor” dedi ve geri dönüşümün bugün ve gelecekte dünya için çok değerli olduğunu sözlerine ekledi.

“Çevre Sorunlarına Karşı Acil Eylem Zamanı”

Tunçez; “Ekosistemler, insanların ve diğer canlıların sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. sağlıklı ekosistemler; Temiz hava, temiz su ve doğal kaynaklar gibi hayati ihtiyaçları karşılar. Aynı zamanda ekosistemler sağlıklı bir biçimde çalıştığında doğal afet risklerini azaltmakta, iklim değişikliği ile mücadelede etkili olmakta ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir destek noktası oluşturmaktadır. Her kıtada ve her okyanusta ekosistemlerin bozulmasını önlemek ve tersine çevirmek ve yoksulluğu sona erdirmek için iklim değişikliği ile birlikte çaba gösterilmelidir. Toplumda bireysel olarak karbon ayak izini ve su ayak izini azaltmak için çaba gösterilmelidir. Ulusal ölçekte enerji yönetimi için, enerji verimliliği, enerji arzında yenilenebilir enerjinin payının artırılması, atıkların enerji üretiminde kullanılması konularına ağırlık verilmelidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu